Search This Blog

www.emporiumbrands.com

www.emporiumbrands.com
fashion blog, bazaar and boutique

04 March, 2011

Ako si vybrať ten "SPRÁVNY" strih nohavíc

Takže dámy predstavíme si zopár riešení pre náš večný problém. Nájsť nohavice ktoré nám dokonale sadnú.
Každá z nás to veľmi dobre pozná. Vojdeme do obchodu, schmatneme ten krásny kúsok ktorý nám ako prvý padne do oka, vchádzame do kabínky, svoj úlovok skúšame a UPS! Je malý, alebo mi trčia faldíky, mam v nich veľký zadok, skracujú mi nohy. Mam pre vás dve správy.
Dobrá: To nie je vašou postavou ale zlým typom nohavíc
Druha dobrá: Naučím vás ako si ten správny typ vybrať!

S nohavicami to je ako so spodným prádlom. Skratka musíme nájsť strih ktorý nám sadne.
Pri výbere nohavíc sú dôležité dve veci, sed a „flare“ alebo strih spondej časti nohavíc. Obidve závisia od typu našej postavy. To znamená ak mame problémovú partiu v oblasti bruška je lepšie zvoliť vyšší sed, ak mame skôr chlapčenskú postavu (tzv. žiadny driek) odporúčam bedrové nohavice
Sed môže byt okrem vysokého a bedrového ešte takzvaný stredný. Tieto typ sedu vyhovuje väčšine štíhlych a plnoštíhlych postav pretože je ušitý tak aby zakryl aj bruško a tiež zadok čím predchádzame neželanému vytáčaniu spodného prádla pri sedení. Pripomínam, že tento jav, ktorý pozorujem u žien veľmi často poukazuje nato, že dáma zvolila neprávny typ nohavíc. Keď si totiž v nohaviciam sadnete, nemali by nikde odstávať ani by z nich nemalo nič vytŕčať. Veď kto už dnes považuje za sexy vytáčajúci kus tango nohavičiek?
Je ešte jeden typ nohavicového sedu. Tento typ, kedy predok nohavíc je podsadený nižšie ako zadok (tzv. vrecka zakrývajú cely zadoček čím ho pekne zaguľacujú) som u nás videla len na jednej značke a to amerických jeansoch Apple Bottoms. Odporúčam sedia krásne! Ako už sám názov hovorí tato jabĺčková značka dá vášmu pozadiu tvar. Vhodné pre ženy s úzkym pasom a guľatejším pozadím. Jeansy tohto strihu ich postave dodajú veľmi ženský tvar a tiež zabránia nepeknému odstavaniu nohavíc v páse.

Pravidlo: Dôležité je postavu zjednotiť.


Ďalšou dôležitou zložkou pri výbere nohavíc je už spomínaný „flare“ číže spodný strih nohavíc. „Flare“ nám pomáha postavu zjednotiť. To znamená že ak mame širšie boky a nižšiu postavu je pre nás vhodný dole rozšírený strih. Tiež je vhodný typ jeansov kde je dole gumička. Tieto nohavice sú výborné do čižiem, k teniskám či v lete k sandálom alebo iným nízkym topánkam.. Je to asi najuniverzálnejší typ nohavíc, ktorý neuškodí ani štíhlym ani plnoštíhlym ženám. Tento typ nohavíc vo svojich kolekcia často používa značka Baby Phat. Ďalším pozitívom tohto strihu je že veľmi dobre sadne aj nižším postavám. Vyššie ženy ho môžu v lete využiť aj ako ¾ strih takže si nohavice trošku vytiahnu na lýtka.
Ak je dáma vysoká a stihla môže kľudne voliť „slimky“ teda úzke nohavice. Na druhej strane jeansy typu „boot cut“ (dole rozšírené) štíhlej chlapčenskej postave nesedia. Postavu totiž zbytočne deformujú tak že vytvoria neexistujúce krivky.
Dámy s nízkou postavou:
- najlepšie sú nohavice rovného strihu
- štíhlejšie môžu voliť aj slimky
- ak trváte na dole rozšírenom strihu, voľte jemne rozšírenie takzvaný „boot cut“, nie zvonové nohavice
- nohavice nerolovať, skracujete tým postavu
- veľké NIE = široké nohavice
- podpätky predlžujú nohy
- ak preferujete nižšie topánky, vhodne si nohavice s gumičkou dole (Baby Phat)

Dámy z vyššou postavou:
- môžte voliť boot cut jeans
- zvonové
- rovné
- POZOR! Ak ste štíhla (a vysoká) zvonové nohavice nie sú ideálnym riešením, vaša postava by v nich vyzerala disproporčne
Farby
Farby tiež môžu dopomôcť celkovému výzoru vašich nohavíc. Vzorovane a vyšívané nohavice neodporúčam dámam , ktoré chcú odpútať pozornosť od svojich stehien. Vzory vám trosku pridajú na váhe, avšak sú veľmi trendy. Ak ich nakombinujete s vhodným topom, môžte predísť aj tomuto nežiaducemu „rozšíreniu“. Tiež platí staré známe „tmava zužuje“, takže ak chcete predlžiť a zúžiť volte farby ako tmavomodrá, olivová zelena, čierna alebo hnedá
Svetlé farby dominujú teplejším sezónam a v kombinácii s výrazným topom vyzerajú skvelo!
Ak potrebujete zvýrazniť (vaša postava je chlapčenská) môžete to dosiahnuť výrazným opaskom (aj širokým) alebo kontrastným zvrškom.

Topánky sú dôležité! Podpätky postavu predlžujú. Avšak v žiadnom prípade nevoľte špicatý opätok!

Nohavicový slovník:
Flare- strih nohy (zvonový, rovný...)
Rise- sed (vyšší, nižší..)
Boot cut -strih kedy nohavica zakrýva topánku (boot)
Bell Bottom – zvonový strih
Skinny- úzky strih (často aj dole zúžený)
Slim- úzky rovný strih („rúry“)
Straight Leg- rovný strih
Baggy- široké nohavice („rapperské“)


V prípade, že chcete poradiť s výberom, očakávam vás v ZAZZLE na Dobrovičovej 7






No comments:

Post a Comment